Pentru ca ne dorim sa fim aproape de carti, de cultura basmelor Fratilor Grimm si de Biblioteca Nationala am participat la proiectul institutului Goethe „Lumea basmelor – Märchenwelten”. Ne-au umplut zilele de bucurie, ne-au prezentat-o pe Cenusareasa, pe Scufita Rosie si pe Alba ca Zapada, ne-au hranit imaginatia, ne-au invatat ca binele invinge raul si ca povestile se numesc nemuritoare pentru ca dainuie in sufletele noastre pe vecie. Jacob Ludwig Grimm si Wilhelm Karl Grimm sunt cei care, prin cele mai frumoase povesti, aduc un strop de magie copilariei.

Cu ocazia aniversarii a 200 de ani de la aparitia primei carti de povesti a Fratilor Grimm, Goethe-Institut organizeaza expozitia „Lumea basmelor – Märchenwelten”. Dupa un turneu prin Europa, America, Africa, America de Sud si iarasi Europa, expozitia ajunge la Bucuresti, la Biblioteca Nationala,

Evenimentul face parte dintr-o serie dedicata aniversarii a 200 de ani de la prima carte de povesti a Fratilor Jacob si Wilhelm Grimm, intitulata „Kinder und Hausmärchen“ (Povesti pentru copii). Aparuta ca o colectie de basme („Regele broscoi”, „Frumoasa adormita”, „Hänsel si Gretel”), cartea a fost tradusa in 160 de limbi si este considerata, dupa Biblia lui Martin Luther, cea mai cunoscuta si raspandita opera literara de limba germana. Din 2005, cartea face parte din patrimoniul UNESCO.

Organizata sub forma unor insule interactive ce sugereaza o padure fantastica, expozitia prezinta principalele sapte teme din basmele Fratilor Grimm: Eroina, Eroul, Raul, Animalele, infricosatorul Grimm, Magia, Sarcini si Probe.

Cu ajutorul elementelor auditive, vizuale si interactive, copiii au ascultat, vizionat si descoperit povestile si personajele mult indragite: Cenusareasa, Scufita rosie, Alba-ca-zapada, in total 21 de povesti. Mai mult, cei mari au putut chiar si scrie cateva randuri la o poveste deja inceputa! Au avut  la dispozitie un iPAD iar imaginatia lor a fost astfel pusa la incercare pentru ca, la finalul turneului, sa aflam si finalul povestii. A fost o poveste care prezenta

lumea in care traim, asa cum o vad copiii nostri, visele, sperantele si temerile noastre, indiferent de tara de unde venim – cea mai buna dovada ca basmele sunt universale si ne fascineaza si acum, chiar daca unele lucruri s-au mai schimbat.